وسایل فیکساسیون شکستگی ها

مولف :  دکتر محمد زهرایی  جراح استخوان و مفاصل  (  ارتوپد )

وسایل فیکساسیون شکستگی ها

    عموما شکستگیها تمایل دارند که در صورت بی حرکتی مناسب ؛ خود بخود جوش خورده و شکستگی ترمیمی شود ؛ از دیر باز بی حرکت کردن موضع شکستگی از جمله موفق ترین درمانهای مداخله ای بوده است ؛ و امروزه نیز با گچ گیری و آتل گیری یا اقداماتی  مثل آویزان کردن اندام فوقانی به گردن یا کمر بند و گردن بند یا بستن انگشتان دست یا پا به هم و یا کشش بویژه برای استخوانهای لگن و ران ؛بی حرکتی  انجام میشود .

سیستم ترموپلاستیک برای ساخت قالب بی حرکتی
پرینت سه بعدی برای تولید وسایل بی حرکتی اندام ها
گچ بلند پا با استفاده از فایبرگلاس
بی حرکتی با فایبرگلاس
fracture , casting
fracture , casting
بستن انگشتان به هم برای بی حرکتی در درمان انواع مختلف اسیب انگشتان

انواع آتل پیش آماده
آتل کوتاه پا
کمربند طبی برای بی حرکتی ستون فقرات
جهت بی حرکتی گردن
کشش پوستی برای بی حرکتی در شکستیگی لگن و هیپ و شکستگی ران در اطفال و بی حرکتی موقت
کشش استخوانی برای شکستگی لگن و شکستگی هیپ و شکستگی ران

       اما درمان بعضی شکستگیها نیاز به چیزی بیش از بی حرکتی دارد که عبارتست از فیکساسیون جراحی .

gamma nail
Herbert Screw
illizarof external fixator
Bimalleolar fracture
Dynamic Hip Screw
proximal humerus fixation

   فیکساسیون جراحی عبارتست از متصل کردن قطعات شکستگی به یکدیگر با استفاده  وسایل فلزی . این روش از زمانی که تکنیکهای استریل نمودن وسایل جراحی و داروها و تکنیکهای بیهوشی توسعه یافت بسرعت فراگیر شد . نکته مهم اینکه تا کنون و با علم کنونی ؛ این وسایل جوش دهنده استخوانها به هم نیستند ؛ صرفا استخوانها را بطور بسیار موثر کنار هم نگه میدارند تا بی حرکتی موثر لازم برای جوش خوردگی حاصل شود . اما در چه مواردی نیاز به فیکساسیون وجود دارد :

ایجاد جوش خوردگی در شکل صحیح استخوان ؛ در واقع در بسیاری از موارد بدنبال شکستگی ؛ قطعات استخوانی دچار جابجایی میشوند ؛ اینکه چقدر ازاین جابجایی باعث اختلال عملکرد در ناحیه میشود در مورد هربخشی از استخوان متفاوت و به صورت جداگانه تعریف شده است . درمان سنتی ؛ جااندازی بسته شکستگی است یعنی با انجام مانورهایی بخصوص کشش ؛ جابجایی قطعات را به وضعیت طبیعی برگرداندن و قرار دادن استخوانها در کنار هم و سپس بی حرکتی با گچ تا استخوانها را در همان حال نگه دارد تا در وضعیت صحیح جوش بخورند

؛ اما چند اشکال وجود دارد و مهمترین آن اینکه اساسا بعضی شکستگی ها ناپایدار هستند یعنی حتی با موفق ترین جا اندازی و بهترین روش بی حرکتی از خارج نیز ؛ استخوان سرجای خود نمانده و تا زمان بروز جوشخوردگی مجددا جابجا شده و اندام دچار اختلال عملکرد میشود ؛ در این موارد حتما باید استخوان را با وسایل فیکساسیون کنار هم نگهداشت ؛ جا اندازی ممکن است بسته و یا به صورت باز  انجام شود . مثلا شکستگی دیستال رادیوس در مچ دست بعضا بدون جابجایی است و فقط نیاز به بی حرکتی با گچ دارد ؛ گاهی با جابجایی کم و پایدار است و نیاز به جااندازی بسته و بی حرکتی با گچ دارد ؛  گاهی با جابجایی و ناپایدار است و نیاز به جااندازی و فیکساسیون دارد که جااندازی میتواند بسته باشد و فیکساسیون میتواند با پین یا وسیله خارجی باشد ؛ گاهی در شکستگی داخل مفصلی حتی جااندازی باز و فیکساسون لازم است . یا مثلا شکستگی کشکک زانو بدون جابجایی قابل درمان بسته است اما در صورت جابجایی عملا نه قابل جااندازی است و نه جااندازی را با گچ میتوان حفظ نمود .  

  یکی از موارد جالب شکستگی استخوانها در اطفال کلفتی پرده اطراف استخوان ( پریوست ) است که خاصیت پایدارکنندگی بیشتری ایجاد میکند دوما امکان اصلاح بخش مهمی از بدشکلی های استخوانی با رشد وجود دارد پس هم پایداری و هم بدست آوردن  شکل صحیح راحت تر بوده و به همین جهت تعدادی از شکستگیهایی که در بزرگسالان نیاز به جراحی و فیکساسون دارند در کودکان با جا اندازی بسته و گچ گیری قابل درمان است ؛ مثلا شکستگی ران در سن زیر ۵ سال قابل درمان بسته است و در سن بالاتر از ۱۰ سال حتما نیاز به جراحی دارد ؛ شکستگس ساعد در سن زیر ۱۲ سال عموما با درمان بسته قابل درمان است و در سن بالاتر عموما در موارد جابجا نیاز به جراحی دارد .

  • تسریع بهبود و تسریع در راه اندازی و تسریع در حرکات مفصلی : به هر حال انکارپذیر نیست که فیکساسیون قطعات شکستگی به هم با وسایل فیکساسیون بیحرکتی مطمئن تر و محکم تری نسبت به بیحرکتی خارجی با گچ اعمال مینماید . در مواردی مثل سنین بالا لازم است بیمار زود راه بیافتد که موضوع بی نهایت مهمی است و میتوان با فیکساسیون یا جراحی مناسب شکستگی هیپ ؛ یک فرد مسن را به جای ماه ها خوابیدن در بستر و عوارض و ضعف متعاقب آن ؛ در ظرف چند روز براه انداخت ؛ همچنین در شکستگیهای مجاور مفصل با ایجاد یک فیکساسیون مناسب میتوان حرکات مفصلی را خیلی زود شروع کرد و از خشکی مفصل اجتناب نمود . همچنین در مواردی از شکستگی مثل شکستگی در شفت استخوانهای بلند مثل ساق ؛ ران یا بازو یا ساعد در صورت تکنیک جراحی مناسب و حفظ جریان خون استخوان ؛ جوش خوردگی بدلیل بی حرکتی بهتر تسریع میشود . از موارد دیگر بیماران با شکستگی متعدد است که برای تسریع در راه اندازی بیمار و جلوگیری از عوارض ؛ فیکساسیون شکستگیها توصیه میشود .
  • نیاز به حفظ آناتومی دقیق : در دو مورد : اول  بعضی شکستگیهای  داخل مفصلی که خط شکستگی وارد مفصل شده و جابجایی ایجاد نموده و دوم بعضی شکستگی های صفحه رشد در اطفال ؛ دقیق بودن جااندازی قطعات شکستگی در عملکرد بعدی بسیار مهم است و ممکن است جااندازی بسته قادر به حفظ وضعیت آناتومیک دقیق نباشد ؛ از طرفی بی حرکتی ممکن است جااندازی را نتواند به اندازه کافی حفظ کند و در این حالت جااندازی باز و فیکساسیون داخلی قابل توصیه است .

انواع وسایل فیکساسیون 

  پین Pin: میله هایی با قطرهای ۱ تا ۵ میلی متر که دارای نوک تیز بوده و با چرخش از استخوانها عبور کرده و قطعات استخوان را کنار هم نگه میدارد و به صورت شایعی در فیکساسیون قطعات کوچک استخوان و نیز در مورد استخوان های کوچک یا در اطراف مفاصل بکار میرود . از نکات مثبت آن اینکه خیلی موارد به صورت بسته و از راه پوست قابل کارگذاری است ؛ و خیلی راحت قابل خارج کردن است و مواردی که سر پین از پوست خارج گذاشته شده بدون درد و نیاز به جراحی قابل خارج کردن است



فیکساسیون با پین
فیکساسیون با پین
فیکساسیون با پین

ترکیب پین و سیم فلزی  Tension band wiring   برای اتصال استخوانها در محلی که تاندون به قطعه استخوان شکسته چسبیده و نیرویی در جهت کشیدن و دور کردن  آن از محل شکستگی وارد میکند ؛ بکار میرود .


tension band wiring
tension band wiring

 پیچ Screw: انواع مختلفی دارد و به دو صورت بکار میرود ؛ یا به تنهایی جهت فیکس کردن قطعات به هم یا در ترکیب با صفحاتی به نام پلیت یا پلاک .


screw fixation
screw fixation
screw fixation
screw fixation
screw fixation

پیچ و پلاک: پلاک یک صفحه باریک است در طول های مختلف که در طول آن ردیفی از سوراخ ها وجود دارد و از داخل آنها پیچ ها رد شده و در استخوان فیکس میشوند و به ایت ترتیب دو قطعه استخوانی به هم فیکس میشوند ، بینشی که پایه فیکساسیون با پیچ و پلاک میباشد و بسیار خوب برای حصول فیکساسیون محکم پاسخ می دهد .  انواع مختلفی از پلاک برای هر قسمت از استخوان های مختلف طراحی شده و روش  پیچ و پلاک Plate & Screw  شایعترین روش فیکساسیون میباشد و بیشترین تنوع شکل و اندازه را برحسب محل کاربرد دارد .

plate and screw fixation
plate and screw fixation
plate and screw fixation
plate and screw fixation
plate and screw fixation

plate and screw fixation
plate and screw fixation
plate and screw fixation
plate and screw fixation

میله داخل کانال Intramedullary nail  : در مورد شکستگیهای شفت ( شفت : قسمت میانی استخوان بلند )  استخوانهای بلند بویژه در اندام تحتانی یعنی شکستگی ساق و ران بسیار کارساز است ؛ در این روش فیکساسیون یک میله با سایزی که کانال داخل استخوان را پر کند و متناسب با طول استخوان از انتهای فوقانی وارد استخوان شده و در اثر تماس در سطح زیاد با داخل استخوان باعث فیکساسیون قطعات استخوانی میشود ؛ امروزه ورژن جدیدتر این وسیله با پیچهای قفل شونده در بالا و پایین استخوان استفاده میشود که میله قفل شونده Interlocking nail   نامیده میشود و باعث فیکساسیون عالی در برابر نیرو های چرخشی میشود . اینترلاکینگ نیل دو مزیت بسیار مهم دیگر در درمان شکستگی ایجاد می نماید . اول اینکه با استفاده از آن میتوان با روش بسته استخوان را فیکس نمود ؛ به عبارتی با وارد کردن نیل از یک سر استخوان و راندن آن به سمت محل شکستگی و عبور دادن آن از محل شکستگی تا انتهای استخوان بویژه اگر شکستگی را بتوان زود عمل کرد میتوان شکستگی را بصورت بسته جااندازی نمود و نیل را از آن عبور داد ؛ باز نشدن محل شکستگی باعث میشود که عروق ریز خونرسان به استخوان دست نخورده باقی بماند و جوش خوردگی تسریع شود . دوم اینکه نیل داخل کانال در شفت استخوانهای بلند مثل ساق و ران مزیت مکانیکی مهمی برای ایجاد جوش خوردگی فراهم میکنند و آن تبدیل نیروی وزن از فاکتور منفی به فاکتور مثبت در روند جوش خوردگی است ؛ هنگامی که جوش استخوانی از لحاظ سلولی فعال و شروع به پیشرفت مینماید ؛ اگر نیروی وزن بصورت قرینه و در راستای استخوان و در حد مناسب وارد شود با در هم فشردن قطعات استخوان خود باعث تسریع جوش خوردگی میشود ؛ در نیل داخل کانال لاکینگ که در دو انتها با پیچ به استخوان وصل شده ؛ پس از مدتی که روند جوش خوردگی شروع شد و قطعات از نظر چرخشی پایدار شدند میتوان با باز کردن پیچها در یک سمت باعث dynamization   سیستم شده و با ایجاد فشار مناسب بر بروی پا در زمان راه رفتن قطعات شکستگی را در هم فشرد و جوش خوردگی را تسریع نمود . امروزه برای فیکساسیون تقریبا تمام شکستگیهای شفت ( دو سوم میانی ) استخوانهای ساق و ران از نیل داخل کانال Interlocking nail ( locking intramedullary nail )  استفاده میشود ؛ جهت شکستگی های بازو نیز روش مناسبی است .

intramedulary nail fixation
intramedulary nail fixation
intramedulary nail fixation

intramedulary nail fixation

  وسایل فیکساسیون خاص شکستگی قسمت فوقانی استخوان ران در مفصل هیپ : با توجه به شیوع این شکستگیها در افراد مسن و لزوم راه اندازی هر چه سریعتر و استفاده از اندام جهت تحمل وزن ؛  طراحی هوشمندانه و با بررسی بیومکانیک حاکم بر ناحیه بسیار مهم است . این وسایل از یکطرف باید با سر و گردن استخوان ران درگیر شوند که ممکن است  صفحه فلزی ؛ پیچ با قطر زیاد و یا نیل باشد ؛ و در سمت دیگر باید به استخوان ران فیکس شود که میتواند با اسفاده از پیچ و پلاک باشد و یا نیل داخل کانال و پیچهای قفل شونده ؛ در کل دو وسیله خیلی مورد استفاده یکی Dynamic Hip Screw DHS است و دیگری gamma nail  که بویژه بدلیل مزایای بیومکانیک بالاتر طرفداران گاما نیل در حال افزایش است .

gamma nail

gamma nail

gamma nail
Dynamic Hip Screw
dynamic hip screw

Dynamic Hip Screw D.H.S

   فیکساسیون خارجی External fixation   : ایده طراحی این وسایل ابتدا  در مورد شکستگیهای باز Open fracture  بود . اگر در محل شکستگی آسیب شدید نسج نرم و زخمی آلوده وجود داشته باشد یا حتی بقدری بافت تخریب شده باشد که نتوان پوشش کافی ایجاد نمود ؛ در صورت استفاده از وسایل فیکساسیون داخلی مثل پیچ و پلاک یا نیل ممکن است عفونت ایجاد و یا پایدار شود ؛ چرا که وجود جسم خارجی و غیر زنده پناهگاهی برای میکروب ها است تا از دسترس دفاع بدن و آنتی بیوتیکها در امان بمانند . به همین دلیل در صورت وجود زخم  و شک به احتمال عفونت و یا در شکستگیهای باز از External fixator  استفاده میشود ؛ این سیستم دارای پین های رضوه داری است که با قطعات استخوانی درگیر شده ( مثل پیچ در پیچ و پلاک )  و دارای میله هایی ( rod) است که در خارج بدن پینها را به متصل می کنند ( مثل پلاک در پیچ و پلاک ) . و در واقع بدنه فیکس کننده در خارج بدن قرار میگیرد .

external fixator
external fixator
external fixator
external fixator

   قرار گرفتن اسکلت فیکس کننده در خارج از بدن البته برای بیمار مشکل ساز بوده وچندان راحت نیست ؛ همچنین مراقبت از پین ها و تمیز نگه داشتن منطقه بسیار مهم است ؛ اما این قرار گیری اسکلت فیکس کننده در خارج از بدن دو مزیت مهم برای اکسترنال فیکساتور ایجاد میکند ؛ اول اینکه حتی میتوان بدون باز کردن محل شکستگی و پس از جااندازی بسته ؛ از خارج شکستگی را فیکس نمود ؛ که بویژه در مورد بسیاری از شکستگیهای ناپایدار انتهای رادیوس در مچ دست و برخی شکستگیهای لگن از اکسترنال فیکساتور استفاده میشود . در گذشته از روشی به نام Pin & Plaster   استفاده میشد که در استخوانها پین وارد میشد و با گچ گیری و در بر گیری پینها توسط گچ ؛ از خود گچ بعنوان نگهدارنده پینها و اسکلت فیکساسیون استفاده میشد ؛ امروزه از این روش فقط در مورد شکستگیهای انتهای رادیوس در مچ دست استفاده میشود .

wrist external fixator
wrist external fixator
wrist external fixator

  دومین مورد که یکی از بهترین استفاده های این وسایل است ؛  امکان حرکت دادن قطعات استخوان است ؛ همانور که قبلا گفته شد ؛ پین هایی که وارد استخوان شده به میله های متصل شده و خود میله ها با آرایش خود یک ساختار فیکس کننده ایجاد میکنند ؛ با اضافه کردن ساختارهای متحرک و مفصلی به این میله ها متصل کننده ؛ میتوان با استفاده از پیچ یا رادهای رضوه دار حرکات تدریجی در قطعات استخوانی ایجاد نمود که اساس روشهای gradualcorrection   میباشد ؛ یعنی میتوان استخوانها را به تدریج حرکت داد و دفورمیتی های شدیدی که قابل اصلاح در یک مرحله نیستند را اصلاح کرد و نیز افزایش طول استخوان را انجام داد . و بویزه جهت این منظور وسایلی به نام ring fixator  ابداع شده که به صورت نیم حلقه یا حلقه کامل دورادور اندام را گرفته و پینهای متعدد وارد قطعات استخوانی میشوند ؛ خود این پینها به حلقه ها متصل و حلقه ها با استفاده از مفاصل طراحی شده بین آنها و مهره های حرکت کننده بر روی میله های رضوه دار قابل حرکت هستند و به این ترتیب میتوان به تدریج قطعات استخوانی را حرکت داد . این فیکساتور ها را هم میتوان در درمان شکستگی های شدید با خردشدگی و آسیب های نسج نرم شدید بکار گرفت ؛ هم میتوان از آنها برای اصلاح دفورمیتی های شدید بهره برد .

gradualcorrection
gradualcorrection
gradualcorrection
gradualcorrection
gradualcorrection

  در عفونت شدید استخوان تنها راه واقعی ریشه کنی  عفونت ؛ حذف کامل استخوان عفونی است ؛ در بازسازی بخش حذف شده میتوان با روش bone transport استخوان را از سمت سالم به سمت بدون استخوان حرکت داد و در محل جدا کردن استخوان به تدریج استخوان تشکیل میشود ( شبیه روشی که استخوان را افزایش طول میدهیم ) و در نهایت استخوان به طور کامل یازسازی میشود .

gradualcorrection
gradualcorrection
gradualcorrection
gradualcorrection
gradualcorrection
gradualcorrection