فیزیوتراپی

  مولف  :  دکتر محمد زهرایی جراح استخوان و مفاصل ( ارتوپد )

فیزیوتراپی :

   فیزیوتراپی مجموعه وسیعی از اقداماتی است که در جهت بهبود عملکرد یا بیماریهای بافتهای مفصلی ؛ همبندی و عصبی انجام میشود و اقدامات انجام شده عمدتا شامل سه مبحث عمده است :

     الکتروتراپی :

   به طور کلی منظور استفاده از دستگاه های خاص است ؛ دستگاه هایی مثل اولتراسوند ؛ لیزر عادی و پرتوان ؛ دیاترمی ، تکار تراپی ؛ مگنت ؛ تحریکات الکتریکی گالوانیک و فارادیک ؛ شاک ویو ؛ هات پک ؛ کرایوتراپی ؛ تنس و غیره ؛ وجه مشترک تمام آنها اینست که با برق کار میکنند ؛ می توانند تاثیرات مثبت درمانی بر بافتهای بدن بویژه بافتهای همبندی ( استخوان ؛ غضروف ؛ عضله ) داشته باشند و بصورت تخصصی باید بر اساس بیماری و وضعیت بیمار و پاسخ به درمان ؛ توسط فیزیوتراپ بکار گرفته شوند .

  هریک از این دستگاه ها گستره وسیعی از اثرات بر روی بافت های بدن دارند که بحث آن در این جا نمیگنجد ؛ بطور بسیار خلاصه تاثیرات آنها به صورت کلی عبارتست از کاهش التهاب ؛ کمک به ترمیم ؛ افزایش خونرسانی به بافت که باعث دو مورد قبلی میشود ؛ کاهش واکنش عروقی ؛ تقویت عضلات ؛ تاثیر بر اعصاب ناحیه و رفع اسپاسم عضلات .

   اقدامات و تمرینات فیزیکی :

   عمدتا عبارتست از حرکات فیزیکی که توسط بیمار و با هدایت و آموزش فیزیوتراپ انجام میشود ؛ این حرکات عمدتا شامل است بر تقویت عضلات ؛ کشش عضلات ؛ افزایش دامنه حرکتی مفصل و بازتوانی بکارگیری عضو آسیب دیده و یا بازتوانی ساختارهای عصبی عضلانی و بهبود هماهنگی و عملکرد بکارگیری عضلات توسط مغز ؛ آموزش ورزش های خاص و نظارت بر انجام آنها . در این روشها عموما خود بیمار به صورت فعال مشارکت دارد و و فیزیوتراپ با کمک و آموزش در بکار گیری وسایل متنوع ورزشی و ماشین های مختلف ورزشی ؛ آب درمانی و انواع ورزش های هماهنگی و حرکتی ؛ سعی در بهبود عملکرد عضله ؛ مفصل و راه های عصبی کنترل کننده حرکات ؛ مینماید .

  درمان دستی manual therapy :

  در این روشها فیزیوتراپ با دستان خود و با اقداماتی چون ایجاد کشش بر روی عضلات ؛ ماساژ عضلات برای رفع اسپاسم و افزایش خونرسانی ؛ کارکردن بر روی مفصل و افزایش دامنه حرکات مفصل ؛ ایجاد تحریکات حسی حرکتی مناسب برای بازتوانی بیماریهای عصبی عضلانی و مغزی ؛ اصلاح وضعیت مفاصل اندام ها و ستون فقرات ؛ باعث بازتوانی مددجو میشود .

   به هر حال فیزیوتراپی و بویژه مبحث بازتوانی  ؛ گستره وسیع و تخصصی از اقداماتی را دربر میگیرد که برای کاهش ناتوانی بیماری های مفصلی و بیماریهای عصبی عضلانی بسیار مفید است . در مورد آرتروز زانو نیز انجام فیزیوتراپی بسیار مفید و تکمیل کتنده سایر درمان ها میباشد ؛ و بخصوص در موارد متوسط و شدید بهتر است دائم دوره های آن تکرار شود ؛ حتی در زمان هایی که فرد فیزیوتراپی نمیرود بهتر است همیشه خودش تمرینات فیزیکی بویژه تقویت عضله چهارسر و در صورت امکان آب درمانی را ادامه دهد .